2015. december 5., szombat

Savanyú káposzta, népi gyógyszere a testnek




Előzetes tudnivalók: Erjesztéssel tartósított fehér káposzta, a közép- és kelet-európai konyhák kedvelt alapanyaga. A káposztát késsel vagy káposztagyaluval vékony csíkokra metélik, vagy egész fejekben hagyják, és sóval rétegezve vagy sós vízzel leöntve - 10 liter vízre250-350 gr sót számítva , különféle fűszerekkel és ízesítőkkel (egész borssal, tormával, kaporral, birsalmával, szemes kukoricával stb.) együtt lefedett hordóban vagy kádban erjesztik. S ez legyen cserefából! A fedelet hagyományosan kővel szorítják le. Az erjedés időtartama legalább egy hónap. A savanyítást ősszel-télen végzik: fűtött helyiségben kezdik, majd a káposztát hűvös helyre viszik át, és a tetején összegyűlő habot rendszeresen eltávolítják. Két-háromnaponta e levét megforgatják.
Gyors savanyításkor az erjedést többnyire kenyérdarabbal indítják meg. A savanyú káposztát gyakran használják fel húsos ételekhez, ilyen például a töltött káposzta.
A savanyú káposztát már az ókori Rómában ismerték, de készítésének módja feledésbe merült, és Kínából a mongolok hozták el ismét Európába. Ma lényegében mindenütt savanyítanak káposztát, ahol ez a növény megterem.
Szóval: szerény és olcsó, annyiba sem kerül, mint egy poshadt hagyma. És mégis milliók életét mentette meg a középkorban! Szerepe volt még az Újvilág felfedezésében is! És az egyedüli növényi táplálék, mely B12 vitamint tartalmaz! Továbbá arról is híres, hogy a világutazó, felfedező, Cook kapitány kedvenc étele volt, ami nem is csoda, hisz a rettegett skorbut egyedüli gyógyszerét képezte. A tudósok még azt is megállapították, hogy azok között az emberek között, akik bővebben fogyasztják, kevesebb rákos megbetegedés fordul elő.
Igen, a savanyú káposzta egy csodálatos élelmiszer! És bár csak alkalom adtán fogyasztjuk, a savanyú káposzta olyan jelentős gyógyászati és élelmiszer tulajdonságokkal rendelkezik, hogy érdemes róla kissé részletesebben szólni.
Magas a C-vitamin tartalma, főleg savanyítva (így gazdagabb ebben a vitaminban, mint nyersen!), ennek révén antioxidáns hatású, valamint immunerősítő.
Jelenős az ásványi anyag és nyomelem tartalma.  A benne levő B12–nek köszönhetően gyógyítja a vérszegénységet. Sok összetevője nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. – ilyenek a B vitaminok, a folsav, az ásványi anyagok közül a magnézium, a kálium, a jód, a vas. 100 gr savanyú káposzta fedezi egy felnőtt ember C-vitamin szükségletének a felét. Napi egy-két pohár káposztalé csodákat tesz aranyér, vagy vérszegénység esetén.
A fogyókúrázók bizalommal fogyaszthatják, mert nagyon alacsony a kalória tartalma – csupán 20 kkal 100 grammra számítva – továbbá rendezi az emésztést és megkönnyíti a zsírégetést.
Elkészülésekor, az erjedése alatt tejsav képződik, és ez jó hatással bír, ami az emésztést illeti, elpusztítja a kóros és káros baktériumokat, s így mintegy méregtelenítik a szervezetet. A mérgek eltávolítása mellett vérnyomás szabályozó hatása is ismert a szakemberek körében. Az újabb megfigyelések a savanyú káposztának férfiak esetében erős afrodiziákus hatást tulajdonítanak, szóval növelik a potenciát (!).
Egy másik tanulmány megállapította, hogy azok a nők, aki hetente legalább ötször fogyasztanak savanyú káposztát védettebbek a mellrákkal szemben – náluk 70 %-kal kevesebb esetben lép fel (!).
A vírusfertőzések elkerülésének is bevált módszere a fogyasztása, sőt az influenza újabb formáinak a megelőzésére is melegen ajánlják a savanyú káposzta fogyasztását.
Végül, de nem utolsó sorban említendő memória megőrző és az öregedést késleltető hatása.
-.-
Forrás: (www.garbo.ro › Sanatate – 2010.01.08)
              (www.retete-gustoase.ro)
              Angela Draghici: Varza murata (Blow.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése