2017. május 13., szombat

Bárányt eszünk, ha igaz


Báránygerinc Táti módra 

A gerincet megpucolom ügyesen, leszedem a bőnyéket, hártyákat (a hínyár, ahogy régebben mondtuk) és a faggyúból is csak annyit hagyok, amennyi gusztusom szerint elegendő. Sózom, borsozom, s hagyom állni egy órát, kettőt. Ameddig a többi szükségest előkészítem. Ezek a következők: krumpli és hagymapucolás, fűszerek elékeresése a konyhaszekrényből és a kamrából, a kis tepsi elkérése a szomszédtól, zsírpapír-vásárlás – záróra előtt tíz perccel.  
A menet így zajlik: a gerinc minden második csigolyánál bevágom az ízületet, hogy majd a szeleteléskor könnyebb dolgom legyen vele. Utána nagyon kevés zsiradékon (olajon) egy serpenyőben minden oldalán gyorsan megpirítom a gerincet. Így omlósabb lesz a hús és ízletesebb. A tepsit kibélelem zsírpapírral, az aljára káposztalapit teszek, erre félbe vágott krumplit, felszeletelt hagymát, apróra metélt újhagymát. Erre az ágyra jön a hús. Az egészet meghintem rozmaring levéllel és összetört babérlevéllel.
Fólia alatt, forró sütőben (180 fok) két órát sütöm, majd a fóliát levéve még félórát.
Krumpli salátával tálalom.
Megjegyzés: a serpenyőben maradt forró olajat felhasználom egy mártás készítéséhez á la Jammie.

Báránypástétom Id. Alexandre Dumas után szabadon 

A bárányaprólékot – máj, szív, lép, nyesedék – megabálom. Ha nem sós vízben főzöm, később az összekavarásnál számítani kell erre! Adalékok: vereshagyma, újhagyma, tejben áztatott kenyér (szikkadt), főtt tojás, nyers tojás (kettő-kettő), apróra vágott petrezselyemzöld, lestyán levél, három-négy menta levél – ezek is apróra vágva. A főtt tojást kicsi kockákra vágom, a belsőségeket, hagymákat ledarálom. Só, bors, nyers tojást hozzá adom s az egészet a zöld-fűszerekkel együtt alaposan összekavarom, keverem. Ne felejts egy kis mustárt is tenni bele – ízlés szerint!
Őzgerincformát kivajazni, leveles tésztával kibélelni és ebbe belesimítani az egész keveréket – ez a sütés előtti lépés. Miután az egészet beburkoltam a tésztába, egy villával megszurkálom, megkenem sós tejjel és mehet is be a forró lerbe (jó, na, a sütőbe). Egy óra a sütési idő.
Kiborítani az őzgerincből emberpróbáló feladat, de sikerül, már meg is van az első élmény.
Kihűlve hüvelykujjnyi szeletekre vágva kínálhatjuk például reggelire (ha marad estéről!). 




1 megjegyzés: