Báránygerinc Táti
módra
A gerincet megpucolom ügyesen, leszedem a bőnyéket, hártyákat
(a hínyár, ahogy régebben mondtuk) és a faggyúból is csak annyit hagyok,
amennyi gusztusom szerint elegendő. Sózom, borsozom, s hagyom állni egy órát,
kettőt. Ameddig a többi szükségest előkészítem. Ezek a következők: krumpli és
hagymapucolás, fűszerek elékeresése a konyhaszekrényből és a kamrából, a kis
tepsi elkérése a szomszédtól, zsírpapír-vásárlás – záróra előtt tíz perccel.
A menet így zajlik: a gerinc minden második csigolyánál
bevágom az ízületet, hogy majd a szeleteléskor könnyebb dolgom legyen vele.
Utána nagyon kevés zsiradékon (olajon) egy serpenyőben minden oldalán gyorsan
megpirítom a gerincet. Így omlósabb lesz a hús és ízletesebb. A tepsit
kibélelem zsírpapírral, az aljára káposztalapit teszek, erre félbe vágott
krumplit, felszeletelt hagymát, apróra metélt újhagymát. Erre az ágyra jön a
hús. Az egészet meghintem rozmaring levéllel és összetört babérlevéllel.
Fólia alatt, forró sütőben (180 fok) két órát sütöm, majd
a fóliát levéve még félórát.
Krumpli salátával tálalom.
Megjegyzés: a serpenyőben maradt forró olajat
felhasználom egy mártás készítéséhez á la Jammie.
Báránypástétom
Id. Alexandre Dumas után szabadon
A bárányaprólékot – máj, szív, lép, nyesedék – megabálom.
Ha nem sós vízben főzöm, később az összekavarásnál számítani kell erre!
Adalékok: vereshagyma, újhagyma, tejben áztatott kenyér (szikkadt), főtt tojás,
nyers tojás (kettő-kettő), apróra vágott petrezselyemzöld, lestyán levél, három-négy
menta levél – ezek is apróra vágva. A főtt tojást kicsi kockákra vágom, a
belsőségeket, hagymákat ledarálom. Só, bors, nyers tojást hozzá adom s az
egészet a zöld-fűszerekkel együtt alaposan összekavarom, keverem. Ne felejts egy
kis mustárt is tenni bele – ízlés szerint!
Őzgerincformát kivajazni, leveles tésztával kibélelni és
ebbe belesimítani az egész keveréket – ez a sütés előtti lépés. Miután az
egészet beburkoltam a tésztába, egy villával megszurkálom, megkenem sós tejjel
és mehet is be a forró lerbe (jó, na, a sütőbe). Egy óra a sütési idő.
Kiborítani az őzgerincből emberpróbáló feladat, de
sikerül, már meg is van az első élmény.
Kihűlve hüvelykujjnyi szeletekre vágva kínálhatjuk
például reggelire (ha marad estéről!).
Mindkettő kipróbálva és ajánlva!
VálaszTörlés