(Nem útleírás, de hát akkor mi?)
Itt vagyok újra Velencében. Orromat megcsapja
a csatornák édeskés rothadás szaga. A vaporetto
vidáman hasítja a vizet, s a hulladék kitér előtte. Mozgalmas vízi út a Canal Grande – nyüzsögnek rajta a vízi alkalmatosságok,
s a cölöphöz kikötött gondolák lágyan ringanak a lusta hullámokon. A Santa Luciatól indulok és a Lidoig vitetem magam, útközben
megcsodálok minden palotát, minden málladozó vakolatot és sajog a szívem.
A Rialtónál
mégis érdemes kiszállnom. Mindenkinek elmondják, hogy ezen a szigeten alakult
ki az első lakott település, lakói egyszerű halászok voltak, akik elkezdtek a
közeli partok lakosaival kereskedni.
Elvegyülök a piac forgatagában, távol a
turisták tömegeitől. Itt a káposzta és articsóka hegyek között csak helybeliek
válogatnak a bőséges felhozatalban. Beosonok a csendes sikátorokba is, a
keskeny csatornák partjára, ahol egymás mellett nem férne el két csónak, és a
kanyarban ki is van téve a tábla, hogy tilos az előzés.
Leülök egy pasticceria előtt a napernyő árnyéka alá,
és néhány fenséges süteményt - legyen az ropogós cornetto, vagy más - elfogyasztok, de máris látom, amint integet
felém egy pompás kis trattoria, most
azonban ellenállok a hívogató illatoknak. Még rengeteg csavarogni valóm van. Ciceroném a látnivalókat kínálja, és
ígéri, különb kulináris élvezetekkel szolgál, mint az elsőre megpillantott trattoria menüje.
Elárulom ki ez a bizonyos cicerone, idegenvezető. Ő nem más, mint Marlena de Blasi. Ugye, így már érthető a lelkesedésem?
Azt is
elárulhatom, hogy ez a velencei látogatás csupán könyve lapjain valósul meg, melynek
címe: „Ezer nap Velencében” – A
Thousand Days in Venice.
Miközben együtt bolyongunk Szent Márk
városában, izgalmas ebédek és vacsorák, vagy csak egyszerű kis antipasto bemutatásával örvendezteti meg
nem csak ízlelőbimbóinkat, hanem szívünket is. Útközben meg-megállunk egy
pohárka jóféle prosecco, vagy amarone elfogyasztásra, elszopogatására.
Megtanuljuk tőle, hogy a nap ünnepe az
étkezés, aminek meg kell adni a módját. Be is térünk a Santa Maria Formosa egyik jó hírű vendéglőjébe. Itt nyugodtan meg
lehet bámulni a bárpult régi deszkatáblájára könyökölve a sürgő-forgó csapost.
Étvágygerjesztőnek ovális, fehér tálkában mindjárt elénk varázsol
tőkehal-krémet, bébi articsókát, szardíniát savanyú lében, hagymás fehér babot.
Ezeket az ősi, pikáns, érzéki ételeket. Ez így az igazi Velence, a hercegnő –
villahegyre szúrva.
Most pedig hívassuk meg magunkat egy
hétköznapi vacsorára.
Átadom a
szót Marlena de Blasi asszonynak:
„Hatalmas cukkini virágokat sütök ki
sörtésztában, borjúszegyet töltök meg pisztáciával, húsos pancettával,
parmezánnal és zsályával. A felgöngyölt és körülkötözött borjút fehérboros
vajon megdinsztelem, majd a saját levében hagyom kihűlni. Bevezetésül lesz még
rostonsült paradicsomból készült, jégbehűtött leves, a tetején díszítésként egy
pár ánizzsal grillezett garnéla. Desszertnek pedig folyósra érett taleggio, az
egyik kedvenc sajtom, meg fehér füge.”
Jó
étvágyat, és fogyasszuk komótosan!
Jöhet utána
egy kehely gelato di gianduia?
És mindent
betetőz egy beteljesült szép szerelem!
Az esküvőn
még a pap is meghatódott: „Una storia di
vero amore” – mondta könnyes szemmel, mikor az ifjú párt bemutatta a
gyülekezetnek. Egy igazi szerelmi történet. Közben az orgonista az „Ave Maria”-t
játssza.
Ezek után
már csak az maradt hátra, hogy kipróbáljuk a kötet végén található recepteket,
például a „bundázott cukkini virágot”.
*
Amarone – tipikus olasz vörös
aszúbor
Antipasto - előétel
Cornetto – kifli
gelato di gianduia –mogyorós csokoládéfagylalt
Pancetta – hasa szalonna
Pasticceria - cukrászda
Prosecco –venetói aromás, pezsgő
fehérbor
Trattoria –vendégfogadó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése